De første batteridrevne trolleybussene på plass i Bergen

21. september, 2020

Mandag 21. september kunne Keolis stolt vise frem de fire første trolleybussene på Festningskaien i Bergen. Tilstede for anledningen stilte Fylkesordfører, Jon Askeland, Byråd, Thor Håkon Bakke og adm.dir., Skyss, Målfrid Sønstabø.

Trolleysatsning

Fylkesordfører Jon Askeland fortalte at de nye trolleybussene er en del av satsningen på å øke kollektivtransporttilbudet og gjøre dette mer miljø- og klimavennlig. Blant annet ved å utvide traséen og satse elektrisk. – Mannsverk blir med dette helelektrisk og sentrumskjernen revolusjoneres av elektriske busser, sier Askeland.

I VLFKs pressemelding uttalte Askeland at fylket i sin satsning styrker tjenestetilbudet med høy frekvens, stor kapasitet og nye moderne busser som utslippsfrie og støysvake trolleybusser.

Den mest moderne trolleybusstypen i Europa

Trolleybussene er produsert av polske Solaris som kan vise til 20 års erfaring på området. Til stede for omvisningen var også adm.dir., i Solaris, Sverre Skaar.

– Dette er av den mest moderne trolleybusstypen i Europa pr dags dato. I samarbeid med vår kunde utførte vi en analyse og ut fra denne kunne vi produsere det best mulige for Bergen. Dette er en buss som er lettvint for sjåførene, den er lett håndterlig og har hybridløsning som gjør at den i tillegg kan fungere som en helelektrisk buss. Dette er en patent man ser i flere Europeiske byer, sier Skaar.

Trolleybussen kan kjøre minst 11 km på batteri. Når bussen er tilkoblet trolleynettet lades batteriet. Ved fulladet batteri under kjøring sendes strøm tilbake til trolleynettet for å unngå overvekt av strøm. Det er også mulig å lade batteriet i kabel på lik linje med elektriske busser.

Behagelig kjøretur

Trolleybussen har uavhengige fjæringer foran som gir en bedre reiseopplevelse i brosteinsrike i Bergen.

Byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Håkon Bakke, lot seg imponere av bussene og var selv med på første prøvetur. – Disse trolleybussene vil gå stille i Bergensgater. De ser ut som bybusser, sier han og legger til –  Man kan kjenne lukten av ny buss.

Trolleybussene skal kjøre fra Birkelundstoppen – Bergen sentrum – Lyngbø. Trolleybussene vil kjøre en strekning fra sentrum og over Puddefjordsbroen på batteri. Sønstabø melder om at forlengelsen til Lyngbø er forsinket og at Keolis vil starte driften av trolleybussene 1. desember i dagens strekning.