Bergens yngste bussjåfør

2. mars, 2022

«Jeg synes det er gøyest å kjøre trolleybuss. Det er en kunst å håndtere mer enn 30 tonn på veien, og kunne frakte over 100 passasjerer om gangen», sier Anders.

19 år gamle Anders Rønneseth er Bergens yngste bussjåfør. Etter et skolebesøk på Mannsverk bussdepot som åttendeklassing skjønte han hvilken karrierevei han skulle ta.

«Det ble et lett valg for meg! Etter å ha lært om bussene, bussdriften og blitt kjent med folkene, synes jeg det var så spennende at bussjåførvalget ble enkelt», sier Anders. Målrettet søkte han opptak på Os videregående skole og startet første året service og samferdsel (vg1) etterfulgt av transport og logistikk (vg2), før han startet læretiden hos Keolis’ bussavdeling på Mannsverk i august 2021. «Det måtte bli Mannsverk. Det er en sosial og hyggelig plass å være», sier Anders.

Instruktør, David Edvardsen, er ansvarlig for opplæringsløpet i Keolis. Anders’ læretid består av et 19 ukers yrkessjåførkurs.

«Som lærling i Keolis gir vi deg full forståelse av den daglige driften. Fra aktiv deltakelse i vaskehallen til forståelse av trafikkstyring på trafikkontoret. Fra å kunne håndtere kjøretøyene og kunne knekke koden for optimalkjøring til å forstå trafikkbildet, sikkerhetsaspektet og kundeservice. Etter endt læretid skal en lærling gå opp til fagprøven som en trygg og dyktig bussjåfør i rute. Et standard opplæringsløp for bussjåfører i Keolis er 12 dager, men som lærling er det fire uker. Nå er Anders i gang med siste innspurt i bussjåføropplæringen sammen med fem av våre nyansatte», sier David.

Da dørene åpnet
I klassen på Os Vgs. er Anders den eneste som har valgt bussjåføryrket av lærlingene – resten av klassen skal bli lastebilsjåfører. Det var spesielt én grunn til at han gikk mot strømmen.

«Passasjerer», sier Anders. «Det sosiale med å møte mennesker. Jeg var heldig som begynte å kjøre akkurat i det vi åpnet dørene for passasjerer».

På avdeling Mannsverk har Keolis 102 helelektriske busser og 10 trolleybusser som kun er litt over ett år gamle. «Det er gøy å være med på elektrifiseringen av Bergen», sier Anders og legger til: «Jeg liker utviklingen, i tillegg synes jeg det er bra at vi er digitale. Vi får alle hver sin iPad og har alt av skift- og turnusplaner digitalt».

Sommeren 2023 er lærlingperioden over og Anders skal ta fagprøven. Han håper flere vil få øynene opp for yrket slik han gjorde. Han legger til at yrket har stått til forventningene han gjorde seg som 14-åring.

«Drømmen var å bli bussjåfør og det har jeg blitt – nå er målet å bli en skikkelig god en!»

I dag, 2. mars, skal han for første gang kjøre selvstendig, uten mentor ved sin side. Det gjør ham til Bergens yngste bussjåfør.

«Jeg synes det er kult å være bussjåfør – du er en slags «konge på veien». Du har jo den høyeste sertifikatklassen. I tillegg så er du din egen sjef om bord», sier Anders.